Grundläggande behörighet + Fysik 2, Kemi 1, Matematik 3c eller Matematik D
(Om du saknar behörighet kan Naturvetenskapligt/tekniskt basår vara ett alternativ för dig)
I utbildningen betonas förståelsen för helheten av byggprocessen - från utveckling av en idé till färdigställande samt underhåll, renovering och slutligen rivning. Under de två första åren läses gemensamma kurser för de tre inriktningarna på programmet varvid studenten utvecklar dels en allmän kunskap om styrmedel såsom lagar, ekonomi och hållbarhetsaspekter samt dels kunskaper och färdigheter i byggandets planering, teknik och produktion kompletterat med en ändamålsenlig bas av naturvetenskap och matematik. Utbildningen tar sin utgångspunkt i helheter och övergripande kurser, med en alltmer differentierad och förfinad förståelse för helheter och deras delar. Användning av It-teknik för att hantera, generera och kommunicera information är något som följer studenten under utbildningen.
Utbildningen utgår från ett studentaktivt lärande i olika former där studenten utvecklar sin ämnesmässiga kompetens och sin professionella identitet som ingenjör liksom förmågan till och vana vid att arbeta såväl självständigt som i grupp. Undervisningen sker genom föreläsningar, övningar, seminarier, laborationer, studiebesök, projektarbeten och handledning. Under utbildningen har studenten kontinuerlig kontakt med arbetslivet, bland annat i form av studiebesök, projektarbeten och gästföreläsningar. Ett branschnätverk finns med representanter från näringslivet, bland andra arkitekter, teknikkonsulter, projektledningskonsulter, fastighetsbolag och entreprenörer.
Under det tredje året kan kurser inom tre områden väljas: byggteknik, projekt- och produktionsledning samt arkitektur och teknik. De valbara kurserna läses termin 5. En kurs ges under förutsättning att tillräckligt många sökande finns. Under det tredje året görs även ett examensarbete.