Kursen har följande högskolekurs som förkunskapskrav: FO206A Barndom och lärande: Naturvetenskap och teknik (genomgången)
Se även tillträdeskrav i utbildningsplanen.
Inget huvudområde.
Kursen ingår i förskollärarexamen.
I kursen integreras ämnes- och ämnesdidaktiska studier med 3 högskolepoäng studier inom utbildningsvetenskaplig kärna.
Syftet med kursen är att studenterna utvecklar fördjupade kunskaper om barns kultur och livsvillkor ur ett lokalt och internationellt perspektiv.
Inom kursen ges möjlighet att studera förhållandet mellan barns individuella och gemensamma kultur (såsom kommunikation, relationer, vardagliga rytmer) och lokala, globala föreställningar om barndom och utbildning. Kursen behandlar också barns livsvillkor och möjligheter i ett internationellt perspektiv. Politiskt och socialt upphöjda begrepp som värdegrund, hållbar utveckling, hälsa och utbildning analyseras i relation till barndom och barns livsvillkor. Inom ramen för akademisk literacy syftar kursen till att studenterna utvecklar självständighet i argumentation, problemformulering, analys och vetenskapligt skrivande.
I kursen bearbetas och fördjupas studenternas erfarenheter från verksamhetsförlagd utbildning.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
- söka och sammanställa kvantitativa data samt utifrån dessa jämföra, analysera och dra slutsatser om barns rättigheter och livsvillkor ur ett internationellt perspektiv
- problematisera förhållanden mellan barndom, utbildning och familj i lokala och globala sammanhang
- genomföra en etnografisk studie i vilken barns kultur analyseras utifrån ett barndomsteoretiskt perspektiv
Kursen innehåller varierande arbetsformer som grupparbeten, gruppdiskussioner, responsarbete, seminarier och föreläsningar. Kursens genomförande bygger på att studenterna deltar i ett gemensamt kunskapsbyggande med kurskamrater och lärare genom att aktivt bidra med egna erfarenheter, reflektioner, tolkningar och perspektiv. Studenterna förutsätts ta egna initiativ till responsarbete och arbetsmöten av olika slag.
Muntlig presentation av kvantitativ studie (Oral Presentation), 5 hp.
Examinerar mål 1 och 2.
Etnografisk studie och paper (Etnographic Study and Paper),
10 hp.
Examinerar 2 och 3.
För betyg Väl Godkänd på hel kurs krävs betyg Väl Godkänd på prov 2, och minst betyg Godkänd på prov 1.
Brembeck, Helene, Barbro Johansson & Jan Kampmann (eds.) (2004) Beyond the competent child: Exploring contemporary childhoods in the Nordic welfare societies. Roskilde: Roskilde University Press (342 s)
Finns som e-bok på Biblioteket: https://www-dawsonera-com.proxy.mah.se/abstract/9788778679475
Halldén, Gunilla (red) (2007) Den moderna barndomen och barns vardagsliv. Stockholm: Carlssons (188 s)
Johansson, Barbro & Karlsson, MariAnne (2013) Att involvera barn i forskning och utveckling. Lund: Studentlitteratur (200 s)
Lokala och internationella källor och styrdokument, samt valfria internationellt publicerade artiklar tillkommer
Högskolan ger studenter som deltar i eller har avslutat en kurs en möjlighet att framföra sina erfarenheter av och synpunkter på kursen genom en kursvärdering som anordnas av högskolan. Högskolan sammanställer kursvärderingarna samt informerar om resultaten och eventuella beslut om åtgärder som föranleds av kursvärderingarna. Resultaten ska hållas tillgängliga för studenterna. (HF 1:14).