Kursen har följande högskolekurs som förkunskapskrav: IV543G Idrottsjuridik I (genomgången)
Inget huvudområde.
Kursen syftar till att studenten ska utveckla grundläggande kunskap om och förståelse för idrottens juridiska reglering och styrning i ett modernt samhälle, samt färdigheter i att tillämpa avtals-, köp-, immaterial- och marknadsrättslig lagstiftning i idrottssammanhang.
Utgångspunkten i kursen är svensk avtals-, köp-, immaterial- och marknadsrätt. Dessa rättsområdens utveckling och dess innebörd sätts i fokus med koppling till idrottens tilltagande kommersialisering och professionalisering.
Svensk avtals-, köp-, immaterial- och marknadsrätt diskuteras vidare utifrån idrottens sentida utveckling, både generellt och konkret för idrottens aktörer. Rättsområdena problematiseras i relation till den svenska idrottsrörelsen liksom kommersiella aktörer inom den svenska idrottens fält. Förmågan att hantera och bearbeta källor inom svensk avtals-, köp-, immaterial- och marknadsrätt är av central betydelse i kursen. Dessa relateras till rättsfall från idrottens domäner. Kursen behandlar även formerna för upprättandet av ett juridiskt avtal.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
- redogöra för och reflektera kring avtalsrätt i relation till idrottens former, innehåll och utveckling
- redogöra för och reflektera kring köprättsliga regleringar inom idrottens organisationer
- redogöra för och reflektera kring till immaterialrättsliga frågeställningar av relevans för idrotten
- redogöra för och reflektera kring till marknadsrättsliga frågeställningar av relevans för idrotten
- kritiskt granska, redogöra för och reflektera kring rättsfall kopplade till avtal, köp, immaterialrätt och marknadsrätt inom idrottsområdet, och dess inneboende problematik
Kursen innehåller varierande arbetsformer som kan utgöras av föreläsningar, gästföreläsningar, seminarier, gruppövningar och självstudier. De moment som kräver obligatorisk närvaro anges av kursledaren vid kursstart.
Kursen examineras via en individuell skriftlig hemtentamen, 7,5 hp (Individual Written Exam, 7,5 credits), (lärandemål 1–5).
För betyget Väl godkänd på hel kurs krävs betyget Väl godkänd på en övervägande del av kursens poängomfattning.
Betygskriterier delges av kursledaren vid kursstart.
Håstad, Torgny (2009). Köprätt – och annan kontraktsrätt. Uppsala: Iustus. S. 15–260
Levin, Marianne (2011). Lärobok i immaterialrätt: upphovsrätt, patenträtt, mönsterrätt, känneteckensrätt i Sverige, EU och internationellt. Stockholm: Norstedts juridik. S. 21–66 och 378–586
Lindquist, Björn (1998). ”Allmän avtalsrätt och idrott” i Handelsrättslig skriftserie Nr. 13. Institutionen för Handelsrätt vid Lunds universitet. S. 141–164.
Ramberg, Jan & Ramberg, Christina (2016). Allmän avtalsrätt. Stockholm:Wolters Kluwer. 309 s
Svensk Idrottsjuridisk skriftserie. 100 s
Universitetet ger studenter som deltar i eller har avslutat en kurs en möjlighet att framföra sina erfarenheter av och synpunkter på kursen genom en kursvärdering som anordnas av universitetet. Universitetet sammanställer kursvärderingarna samt informerar om resultaten och eventuella beslut om åtgärder som föranleds av kursvärderingarna. Resultaten ska hållas tillgängliga för studenterna. (HF 1:14).